Inledning
När vardagen krisar kliver Abila in på bara några dagar. Våra behandlare möter barnet/ungdomen där livet händer, när det händer – runt köksbordet, i våra hemtrevliga lokaler eller på en annan plats där barnet/ungdomen känner sig trygg. Med relationsskapande samtal, strukturerat vardagsstöd och nära samarbete med skola, BUP och socialtjänst stärker vi skyddsfaktorer, bromsar riskbeteenden och minskar behovet av institutionsplacering.
Vad är öppenvård?
Öppenvård inom socialtjänsten omfattar frivilliga stöd- och behandlingsinsatser som sker i hemmiljö, på skolan eller i Abilas lokaler. Målet är att förstärka skyddsfaktorer, förebygga placering utanför hemmet och aktivera det naturliga nätverket kring barnet/ungdomen.
Abila kompletterar kommunens egna insatser genom snabb tillgång till evidensbaserade program, flexibla tider och spetskompetens. Vi avlastar socialtjänsten och skapar kontinuitet för familjerna.
Ibland krävs mer omfattande insatser t.ex. om alternativet är institutionsplacering eller om oron kring familjen eller barn/ungdom är hög. Barnet/ungdomen bor då kvar hemma men får kvalificerat stöd av professionella behandlare.
Våra insatser bygger på relationsskapande, kontinuitet och närvaro. Det kan handla om stödsamtal, strukturerande vardagsstöd, föräldrastöd, samverkan med skola, socialtjänst, BUP eller andra viktiga aktörer. Utöver detta utförs motivationsarbete vid missbruk eller normbrytande beteende.
För vem
Vi arbetar med föräldrar, deras barn och ungdomar i hela Sverige.
Vanliga problemområden:
- Problem i hemmet, destruktiva konflikter eller brist på tillit
- Skolfrånvaro eller hemmasittande
- Riskbruk eller missbruk av alkohol och droger
- Normbrytande beteende och begynnande kriminalitet
- Psykisk ohälsa och svårigheter i sociala relationer
Hur vi arbetar med öppenvård
Vi arbetar evidensbaserat och anpassat efter varje individ och familj. Bland de metoder vi använder finns vår egenutvecklade Abilamodellen och etablerade ramverk som Signs of Safety, BiFF, Repulse och iKomet. Metoden som vi använder anpassas utifrån uppdraget och familjens behov.
Generell familjebehandling som en del i öppenvård
Avser behandlande samtal med hela eller delar av familjen för att lösa relations- känslomässiga- och beteendemässiga problem i familjen. Familjen görs delaktig och får stöd och hjälp att använda sina egna resurser och ökar på så sätt sin kompetens för att lösa problem, klara av svåra livssituationer och komma vidare i kriser.
Strukturerad familjebehandling
Avser strukturerad evidensbaserad metod utformad för att behandla en viss problematik. Exempel Abilas metoder är Abilamodellen, Vi-modellen, iKomet, Repulse, förhållningssättet Signs of Safety, BiFF.
Familjepedagogiska insatser
Avser stödjande, socialpedagogiska och/eller habiliterande insatser hemma hos familjerna för att stötta/avlasta familjer. Denna insats som en del i öppenvård är av mer direkt karaktär och kan handla om att hjälpa familjen att skapa struktur för t.ex. handling, städning, tvätt osv.
Utredande insatser
Avser intensiv utredningsinsats i syfte att utreda barnets eller ungdomens behov, föräldrarnas omsorgsförmåga samt familjens och nätverkets resurser och brister. Utredningarna genomförs utifrån BBIC’s behovsområden och utförs i familjens hem eller i Abilas lokaler. Utredningsinsatserna sammanställs i ett dokument som lämnas till socialtjänsten.
Särskilt kvalificerad kontaktperson
Avser stödjande mentorsinsats till ungdom i riskzon. Syftet är att stödja och stärka ungdomen för att främja en prosocial utveckling och minska risker för missbruk eller normbrytande beteenden.
Gruppverksamhet
Avser strukturerade gruppinsatser i syfte att ge stöd till exempelvis föräldrar till barn/ungdomar med vissa behov där utbyte av erfarenheter kan vara en del av insatsen. Abilas gruppverksamheter består av Vi-modellen och BiFF.